Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » De beste afzuigkappen. Informatie en tips

De beste afzuigkappen. Informatie en tips


 Wat zijn de beste merken afzuigkappen? Waar moet je op letten als je een afzuigkap koopt en wat voor afzuigkappen zijn er? Hier lees je het!

Kijk hier voor de beste afzuigkappen en hun prijs. Je vindt er ook de Afzuigkap top 10.

Inbouw afzuigkap

Er zijn verschillende soorten afzuigkappen. Je hebt inbouw afzuigkappen. Deze maken deel uit van je keukenblok. Ze worden in een keukenkast boven het  fornuis ingebouwd.

Onderbouw afzuigkap

Een onderbouw afzuigkap is makkelijker te plaatsen in een bestaande keuken. Deze worden onder een keukenkast gemonteerd. Deze afzuigkappen zijn minder mooi omdat ze onder de kast uitsteken.

Vlakscherm afzuigkap

Mooier is de vlakscherm afzuigkap. Dit is ook een onderbouw afzuigkap, maar dan een heel dunne platte variant. Doordat ze uitschuifbaar zijn hoeven ze niet uit te steken.

Schouw afzuigkap

Schouw afzuigkappen hangen helemaal vrij. Ze zien er inderdaad als een schouw uit met het "rookkanaal" waaraan de eigenlijke  afzuigkap hangt. Eilandkappen zijn ook schouw afzuigkappen. Het enige verschil is dat ze boven een kookeiland hangen.


 Afzuigkappen zonder motor

Tenslotte zijn er ook afzuigkappen zonder motor. Deze kunnen alleen gebruikt worden als de keuken is aangesloten op een centraal afzuigsysteem.

Alle modellen afzuigkappen vind je terug in het hier boven genoemde overzicht van beste afzuigkappen.

Afzuigkracht

De belangrijkste eigenschap van een afzuigkap is natuurlijk de afzuigkracht. Deze moet krachtig gezoeg zijn om vocht (stoom) en kookluchtjes af te voeren, maar het is ook niet de bedoeling dat deze zo krachtig is dat het veel zuurstof wegzuigt. In een kleine keuken kun je beter geen al te krachtige afzuigkap plaatsen.

De afzuigkracht is meestal regelbaar. sommige afzuigkappen beschikken zelfs over meerdere motoren.

Het filter van de afzuigkap

De meeste afzuigkappen zijn tegenwoordig voorzien van een permanent filter. Deze filters zijn makkelijk uit de afzuigkap te halen en makkelijk schoon te maken.

Recirculatie van lucht

De meeste afzuigkappen voeren de lucht naar buiten af, maar er zijn er ook die de lucht filteren en weer terug de keuken in blazen. Dit kan handig zijn bij keukens met een slechte aanvoer van verse lucht (keukens zonder raam). Bij sommige afzuigkappen die lucht recirculeren kun je kiezen of je wilt recirculeren of niet. Andere van deze afzuigkappen kunnen alleen recirculeren.

De verlichting

De meeste afzuigkappen doen meteen dienst als lamp. Halogeen en LED-verlichting komt steeds vaker voor.

Het geluid van de afzuigkap

Het geluid dat een afzuigkap produceert is vooral in een open keuken erg belangrijk. Kies daar voor een afzuigkap die minder dan 50 decibel (dB) produceert.

Beste merken afzuigkappen

Goede merken voor afzuigkappen zijn AEG,  Atag, Bosch, Siemens, Zanussi, Itho, Pelgrim en Etna.

Het aanbod van deze merken vind je ook bij het bovenin genoemde overzicht van beste afzuigkappen.

Zie ook: Meer tips keuken
Menu :