Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Beste afzuigkap goedkoop kopen

Voorkom vocht, luchtjes en damp in de keuken met een goede afzuigkap. De beste afzuigkap die bij de keuken past. Hier alle tips, aanbiedingen en tests.

Beste afzuigkap kopen

Zelden hoef je bij aanschaf van een apparaat zoveel keuzes te maken als bij een afzuigkap. Er zijn heel veel verschillende modellen en mogelijkheden. Daarom kijken we hier naar verschillende soorten afzuigkappen, hun voordelen en hun nadelen.

Wat zijn de beste merken afzuigkappen? Waar moet je op letten als je een afzuigkap koopt en wat voor afzuigkappen zijn er? 

Aanbiedingen alle goede afzuigkappen


Maar we beginnen met aanbiedingen van afzuigkappen bij de beste winkels waar je een afzuigkap goedkoop kunt kopen.


Soorten afzuigkappen

Laten we vervolgens eens kijken naar de verschillende afzuigkap modellen.

Er zijn namelijk veel soorten afzuigkappen te koop (ook wel wasemkap of dampkap genoemd), maar uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel, het effectief en reukloos afvoeren van kookluchtjes. 

Of je nu een schouwkap, een vlakscherm, een inbouwafzuigkap, een eilandkap of een andere afzuigkap koopt, je wilt dat ze hun werk doen en liefst zo stil mogelijk.

Kijk hier welk soort wasemkap de beste afzuigkap voor jouw keuken is:

Eilandkap

De eilandkap (kookeiland kap) is een afzuigkap die snel wint aan populariteit. Niet verwonderlijk, want deze afzuigkap die aan het plafond, boven je kookplaten, hangt is prachtig om te zien. het mooist komen ze tot hun recht boven een kookeiland die centraal in de keuken staat, maar zo'n mooie keuken is helaas niet iedereen gegeven. 

Een eilandkap kan ook heel praktisch zijn. Niet alleen voert deze afzuigkap snel luchtjes af, je kunt er ook kookgerei aanhangen en potjes opzetten.

Plafond afzuigkappen

Ook de plafond afzuigkap vind je meestal boven een kookeiland. De plafond afzuigkap hangt echter niet zo zeer aan het plafond, maar is er meer (gedeeltelijk) ingebouwd. Deze afzuigkappen zijn dus minder massaal en minder prominent aanwezig dan een eilandkap, ook zitten ze minder snel in de weg en stoot je je hoofd er niet tegen. 

Veel mensen vinden zo'n grote sierlijke eilandkap echter juist mooi in hun keuken staan, het is een kwestie van smaak welk van deze afzuigkappen je boven je kookeiland wil.

Plafond afzuigkappen kunnen als nadeel hebben dat ze soms nogal ver boven de kookplaat hangen. Je kunt ze dan ook beter niet gebruiken als je een meer dan gemiddeld hoog plafond hebt.

Schouwkappen

Deze mooie afzuigkappen voor aan het plafond ten spijt, de meest verkochte afzuigkappen zijn nog altijd de schouwkappen. Je hebt ze als wandschouw, deze worden tegen de muur gemonteerd, en als hoekschouw, deze worden in een hoek weggewerkt. 

Een schouwkap hangt dus niet, maar is bevestigd tegen een muur. Ze kunnen de vorm van een schouw hebben, maar er zijn allerlei moderne vormen die echter, als ze aan de muur worden bevestigd, ook schouwkap heten.

Inbouw afzuigkappen

De meeste mensen hebben geen kookeiland maar een kookplaat die deel uitmaakt van een keukenblok. Boven de koopplaat hangen kastjes en in deze keukenkastjes kan een afzuigkap worden weggewerkt. De inbouw afzuigkap (geïntegreerde afzuigkap) kom je heel veel tegen in kleine en middelgrote keukens. Deze inbouw afzuigkappen zijn relatief goedkoop.

Onderbouw afzuigkappen

Een ander veel voorkomende afzuigkap is de onderbouw afzuigkap. Deze zit niet in de kast maar is er onder gemonteerd. Dit is simpel en goedkoop, maar minder mooi omdat deze afzuigkappen onder het kastje uitsteken.

Vlakscherm afzuigkappen

Een vlakscherm afzuigkap is een zeer platte versie van een onderbouw afzuigkap. Deze hangt min of meer onzichtbaar onder een keukenkastje en kan voor gebruik worden uitgeschoven. Vlakscherm afzuigkappen kunnen heel luxe zijn, bijvoorbeeld met sfeerlicht.

Beste afzuigkap test

De verschillende soorten afzuigkappen zijn getest. Wil je weten wat de beste onderbouw afzuigkap, de beste inbouw afzuigkap of de beste afzuigkap in een andere soort is? Kijk dan bij de beste afzuigkap test. Je vindt daar onder andere ook de beste afzuigkap uit de Consumentenbond test.


Meer tips kiezen beste afzuigkap

Met het kiezen van het soort afzuigkap ben je er nog niet. Er zijn binnen deze afzuigkap modellen ook nog allemaal verschillen. Afzuigkappen met en zonder motor

Je hebt afzuigkappen met een eigen motor en zonder motor. Een afzuigkap zonder motor werkt alleen als er een centraal afzuigsysteem is. Is zo'n systeem aanwezig dan is een afzuigkap zonder motor aan te raden. Deze is niet alleen goedkoper maar verstoort ook het bestaande afzuigsysteem niet.

Afzuigkracht afzuigkap

De belangrijkste eigenschap van een afzuigkap is natuurlijk de afzuigkracht. Deze moet krachtig genoeg zijn om vocht (stoom) en kookluchtjes af te voeren, maar het is ook niet de bedoeling dat deze zo krachtig is dat het veel zuurstof wegzuigt. In een kleine keuken kun je beter geen al te krachtige afzuigkap plaatsen.

De afzuigkracht is meestal regelbaar. sommige afzuigkappen beschikken zelfs over meerdere motoren.

Afzuigkap met luchtafvoer of zonder luchtafvoer

Je hebt afzuigkappen die de opgezogen lucht naar buiten blazen en afzuigkappen die de lucht filteren en weer de keuken inblazen. Dit laatste wordt recirculatie genoemd. 

Een complete afvoer van de 'vuile' lucht is altijd beter, maar er zijn veel redenen te noemen om voor een afzuigkap met recirculatie te kiezen. Bijvoorbeeld als er geen afvoer naar buiten is en deze lastig is te maken, bijvoorbeeld doordat de afzuigkap midden in de keuken hangt of tegen een binnenmuur is bevestigd. 

Een voordeel van een recirculatie afzuigkap is dat deze  geen zuurstof aan de keuken ontrekt,

Afzuigkap filters

De lucht wordt niet alleen weggezogen maar ook gefilterd. Daarom zijn afzuigkappen voorzien van filters. Met name bij een recirculatie afzuigkap is het filter erg belangrijk. Je wilt immers niet dat de lucht ongefilterd terug in de keuken wordt geblazen.


Het filter van een afzuigkap kan een filters van vilt zijn dat je regelmatig moet vervangen of een permanente filter. Een permanent filter kan je uitnemen, wassen, en weer terugplaatsen. 

Deze permanente filters, die meestal van RVS of een ander metaal zijn gemaakt, zijn natuurlijk het meest plezierig en hygiënisch  Sommige luxe afzuigkappen beschikken over een indicator die aangeeft wanneer het permanente filter gereinigd moet worden. Dit reinigen kan gewoon in een sopje of in de vaatwasser.

Design afzuigkappen

Met het kiezen van een soort afzuigkap ben je er ook wat betreft het design nog niet. Het uiterlijk van een (nieuwe) keuken is erg belangrijk en daar hoort een afzuigkap bij die perfect bij de inrichting van de keuken past. Veel afzuigkappen komen aan deze wens tegemoet. Je hebt prachtige design afzuigkappen met RVS, glas, aluminium, mooie verlichting en bijzondere vormen.

De afzuigkap verlichting

De meeste afzuigkappen zijn voorzien van verlichting. Dat is bijzonder handig want ze verlichten je werkruimte optimaal. Vroeger waren dit gloeilampen, maar tegenwoordig vindt je alle soorten lampen terug in afzuigkappen zoals LED lampen en halogeen licht. 

Met name LED verlichting is sterk in opmars. Deze zijn veel zuiniger dan gloeilampen, hebben een langere levensduur en hebben een hogere lichtopbrengst.

Het geluid van de afzuigkap

Een berucht nadeel van afzuigkappen is hun geluidsniveau. Met name in open keuken wil je een afzuigkap die zo min mogelijk geluid maakt. Kies dan dus voor een afzuigkap die zo min mogelijk decibel (dB) produceert. 

Een verschil van 2dB levert al een verdubbeling van het geluid op. Er zijn echter meer factoren die van invloed zijn zoals de akoestiek van de ruimte en de lengte en breedte van het afvoerkanaal. 

Beste merken afzuigkappen

Goede merken voor afzuigkappen zijn AEG,  Atag, Bosch, Siemens, Zanussi, Itho, Pelgrim en Etna.

Het aanbod van deze merken vind je ook bij het bovenin genoemde overzicht van beste afzuigkappen.

Zie ook: 

Onderwerp:
Hier kijken we naar de verschillende soorten afzuigkappen. Op het bovenaan genoemde Beste Afzuigkap Kopen vind je de beste afzuigkappen uit de test en aanbiedingen van de beste winkels waar je een goede afzuigkap goedkoop kunt kopen. Daar is ook de afzuigkap te vinden plus een Afzuigkap Keuzehulp voor bij het kiezen van de voor jou beste afzuigkap.


Menu :