Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Contactgrills (vlakgrills). Informatie, tips en aanbiedingen.

Contactgrills (vlakgrills). Informatie, tips en aanbiedingen.

Een contactgrill (vlakgrill) is een keukenapparaat waarmee je eten kunt bereiden door het te roosteren. Hierbij drukt het hete ijzer tegen het te roosteren gerecht.


Een simpel voorbeeld van een contactgrill is een tosti-ijzer, maar er zijn ook contactgrillen waarmee je hele gerechten kunt roosteren.

Een contactgrill wordt ook wel vlakgrill genoemd, omdat het eten tegen een vlak oppervlak drukt.

>>> TIP: Kijk hier voor aanbiedingen van contactgrills

Op een contactgrill kun je alle eten bereiden

Een groot voordeel van een contactgrill is dat je verder geen keukengereedschap nodig hebt als je eten roostert. Soms worden er bij een contactgrill wel verwisselbare grillplaten meegeleverd zodat je optimaal het betreffende gerecht kunt grillen. 

Een contactgrill of vlakgrill is namelijk voor tal van etenswaren te gebruiken. Voor lappen vlees en vis, maar ook voor spiesjes, worstjes, kippenpootjes, groente en broodjes. Brood kun je er bijvoorbeeld mee roosteren of je kunt het kaas op een brood smelten.

Een contactgrill is een flexibele grill

Het ene gerecht is dikker dan de andere. Soms kun je den contactgrill sluiten (zoals bij het eerder genoemde tosti-ijzer), soms sluit je hem half, zodat de ijzers wel het gerecht raken maar deze niet platdrukken, en soms kun je hem zelfs helemaal open laten staan. 

De contactgrill is dan in feite een grillplaat, te vergelijken met een gourmetstel of een elektrische barbecue.


Tips voor bij de aanschaf van een contactgrill (vlakgrill)

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een contactgrill / vlakgrill? Hier wat verschillen tussen de verschillende contactgrills:
 • Veel contactgrills en vlakgrills beschikken over een vetopvangbak. Belangrijk, want hierdoor blijven het sap en het vet dat uit het vlees druipt niet op de grillplaat liggen. Voor het schoonmaken is het erg handig als de vetopvangbak van het toestel losgekoppeld kan worden.
   
 • Een koele handgreep is een handgreep die niet heet wordt. Hierdoor kun je de grill veilig oppakken, ook als deze verder gloeiend heet is.
   
 • Antislipvoetjes maken een contactgrill ook veiliger. Vooral met kleine kinderen in huis is dit nuttig.
   
 • Controlelampjes zijn handig om te zien of de contactgrill aanstaat en of hij op temperatuur is. Sommige contactgrills geven ook een geluidssignaal als het eten klaar is.
   
 • Heel belangrijk: Kijk of een contactgrill over uitneembare grillplaten beschikt. Dit maakt het reinigen een stuk plezieriger. Sommige van deze grillplaten kunnen ook in de vaatwasser.

Zie ook: 


Samenvatting:
Een contactgrill, ook vaak tosti ijzer of tosti apparaat, en soms vlakgrill genoemd, is een keukenapparaat waarmee je voedsel kunt grillen door direct contact aan zowel boven als onderkant. Dat kan een tosti zijn, maar ook groente, vlees of vis. Een contactgrill die je geheel vlak kunt openklappen kun je ook als elektrische bakplaat gebruiken. Bijvoorbeeld om te gourmetten. Hierboven vind je aanbiedingen van alle contactgrills en tosti ijzers. Ook geven we informatie en tips voor bij het kiezen en goedkoop kopen van je beste contactgrill / beste tosti ijzer.

Menu :