Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Beste frituurpan / friteuse kopen

Beste frituurpan / friteuse kopen

Een frituurpan (friteuse) is in bijna ieder huisgezin wel te vinden. Een broodje kroket, een portie friet bij het eten, oliebollen, met een frituurpan maak je het zonder moeite allemaal zelf.


Maar natuurlijk wil je wel de beste frituurpan. Maar wat zijn de mogelijkheden en verschillen? Waar moet je rekening mee houden als je een frituurpan koopt? En welke goede winkels leveren het goedkoopst je nieuwe frituurpan?

>>> TIP: Kijk op Beste Friteuse Kopen voor de beste frituurpannen, airfryers en friteuses tegen de laagste prijs. Je vindt daar ook de Friteuse Top 10.

Inhoud van een frituurpan

De inhoud van een friteuse wordt in liters uitgedrukt. Dat zegt op zich weinig, maar dit is om te rekenen naar het gewicht via onderstaande tabel:

2,2 liter = 400 gram diepvries of 550 gram vers
2,6 liter = 500 gram diepvries of 670 gram vers
3,5 liter = 575 gram diepvries of 700 gram vers
4,0 liter = 700 gram diepvries of 800 gram vers

Wat is een koude zone?

De koude zone die je in de beschrijving van veel friteuses tegenkomt is niet echt koud maar het is het deel van de pan onder het verwarmingselement. Op die plek is het minder heet en de frituurpan is zo gemaakt dat de kruimels naar deze koude zone zakken. Daar blijven ze door de minder hete olie liggen waardoor de rest van de olie minder vuil wordt.


Anti-reukfilter

Een anti-reukfilter is vooral belangrijk als je binnenshuis frituurt. Er zijn vervangbare filters die je af en toe moet verversen, en permanente anti-reukfilters.


Schoonmaken van de frituurpan

Een frituurpan moet je af en toe schoon maken. Kies dus voor een friteuse waarbij dat makkelijk gaat. Vaak zijn friteuses demontabel en kunnen de losse onderdelen in de vaatwasser.

Restjes van snacks die in de olie achterblijven verkoolen bij volgende frituurbeurten helemaal. Dat is bijzonder slecht voor de gezondheid. Frituurpannen met een oliefiltersysteem zijn daarom aan te raden.

Filterbak

Bij sommige frituurpannen gaat dat filteren via een filterbak. deze friteuses beschikken over een binnenbak en een filterbak. De olie loopt na het friteuren van de binnenbak in de filterbak, terwijl de restjes in de binnenbak achterblijven. Deze binnenbak kun je dan schoonmaken.

Oliefilter

Andere oliefiltersystemen werken met een oliefilter onder het verwarmingselement. Trek je bij zo'n frituurpan het verwarmingselement eruit, dan wordt de olie automatisch gefilterd.

Koele wand

Een koele wand is vooral belangrijk voor mensen met kinderen. Door isolatie wordt de buitenwand van de frituurpan niet heet.

Lift systeem

Bij een frituurpan met een liftsysteem kun je het mandje uit de olie tillen zonder het deksel te openen. Door de olie kun je zien of de snacks bruin genoeg zijn zonder dat er hitte ontsnapt. Ook kun je snacks zo laten uitlekken in de friteuse zonder deze te openen.


Veiligheidsthermostaat

Een veiligheidsthermostaat voorkomt dat de olie al te heet wordt. Overhitte olie kan gaan branden.

Dubbele friteuse

Een dubbele friteuse bevat twee frituurbakken. Dit is vooral handig als je gelijktijdig twee soorten snacks, bijvoorbeeld friet en kroketten wilt frituren.

Princess Ecoshower

De Princess Eco Shower friteuse sproeit olie over de friet waardoor er minder olie nodig is, de friet minder vet wordt en er minder energie wordt gebruikt.

Multicooker

De multicooker gaat nog een stap verder. Hier worden friet en snacks via hete lucht gebakken. Voor de smaak en knapperigheid wordt er wel een lepel olie toegevoegd. Kroketten bakken kan niet met deze multicookers. Populaire multicookers zijn de Philips Airfryer en de Tefal Actifry.


Beste merken friteuses

Populaire merken voor een frituurpan zijn Philips, Tefal, Fritel, BK, Princess, Inventum, DeLonghi en Moulinex.

Kijk bovenaan bij Beste Friteuse Kopen voor alle informatie, de goedkoopste winkels en een friteuse top 10.


Zie ook: Meer tips keukenapparaten
Menu :