Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Beste frituurpan / beste friteuse kopen (tips)

Beste frituurpan / beste friteuse kopen (tips)

Een frituurpan (friteuse) is in bijna ieder huisgezin wel te vinden. Een broodje kroket, een portie friet bij het eten, oliebollen, met een frituurpan maak je het zonder moeite allemaal zelf. Maar natuurlijk wil je wel de beste frituurpan!


Maar wat is de beste frituurpan? Wat zijn de mogelijkheden en verschillen tussen de verschillende frituurpannen? Waar moet je rekening mee houden als je een frituurpan koopt? En, ook belangrijk, welke goede winkels leveren goedkoop je nieuwe friteuse?

Op deze vragen gaan we hier in. Met tips voor het goedkoop kopen van de voor jou beste frtituurpan of andere beste friteuse. We kijken daarbij voornamelijk de frituurpan, de friteuse waarbij je met olie frituurt.


>>> TIP: Kijk op Beste Friteuse Kopen voor de beste frituurpannen, airfryers en friteuses tegen de laagste prijs. Je vindt daar ook de Friteuse Top 10 en de beste frituurpannen, airfryers en andere friteuses uit de test.

Inhoud van een frituurpan

Hoe groot moet jouw beste frituurpan zijn? De inhoud van een friteuse wordt in liters uitgedrukt. Dat zegt op zich weinig, maar dit is om te rekenen naar het gewicht via onderstaande tabel:

2,2 liter = 400 gram diepvries of 550 gram vers
2,6 liter = 500 gram diepvries of 670 gram vers
3,5 liter = 575 gram diepvries of 700 gram vers
4,0 liter = 700 gram diepvries of 800 gram vers

Wat is een koude zone?

De koude zone die je in de beschrijving van veel frituurpannen tegenkomt is niet echt koud maar het is het deel van de pan onder het verwarmingselement. Op die plek is het minder heet en de frituurpan is zo gemaakt dat de kruimels naar deze koude zone zakken. Daar blijven ze door de minder hete olie liggen waardoor de rest van de olie in de frituurpan minder vuil wordt.


Anti-reukfilter

Het anti-reukfilter van de frituurpan is vooral belangrijk als je binnenshuis frituurt. Er zijn vervangbare filters die je af en toe moet verversen, en permanente anti-reukfilters. Helemaal geurloos frituren lukt niet met een frituurpan (de frituurpan moet immers weer open), maar een goed geurfilter helpt wel.

Schoonmaken van de frituurpan

Een frituurpan moet je af en toe schoon maken. Kies dus voor een friteuse waarbij dat makkelijk gaat. Vaak zijn friteuses demontabel en kunnen de losse onderdelen in de vaatwasser.

Restjes van snacks die in de olie achterblijven verkolen bij volgende frituurbeurten helemaal. Dat is bijzonder slecht voor de gezondheid. Frituurpannen met een oliefiltersysteem zijn daarom aan te raden. Deze friteuses filteren de rommel uit de frituurolie waardoor deze veel schoner blijft.

Filterbak

Bij sommige frituurpannen gaat dat filteren via een filterbak. Deze friteuses beschikken over een binnenbak en een filterbak. De olie loopt na het friteuren van de binnenbak in de filterbak, terwijl de restjes in de binnenbak achterblijven. Deze binnenbak kun je dan schoonmaken. Zo kun je heel makkelijk het vuil uit de frituurolie halen.

Oliefilter

Andere oliefiltersystemen werken met een oliefilter onder het verwarmingselement. Trek je bij zo'n frituurpan het verwarmingselement eruit, dan wordt de olie in de friteuse automatisch gefilterd.

Koele wand

Een koele wand bij een friteuse is vooral belangrijk voor mensen met kinderen. Door isolatie wordt de buitenwand van de frituurpan niet heet. Je brandt je handen dan niet als je gedurende het frituren de frituurpan beetpakt.

Lift systeem

Bij een frituurpan met een liftsysteem kun je het mandje uit de olie tillen zonder het deksel te openen. Door de olie kun je zien of de snacks bruin genoeg zijn zonder dat er hitte ontsnapt. Ook kun je snacks zo laten uitlekken in de friteuse zonder deze te openen.


Veiligheidsthermostaat

Een veiligheidsthermostaat in een frituurpan voorkomt dat de olie al te heet wordt. Overhitte olie kan gaan branden. Dus de beste friteuse / beste frituurpan moet echt wel over een veiligheidsthermostaat beschikken.

Dubbele friteuse

Een dubbele friteuse bevat twee frituurbakken. Dit is handig als je gelijktijdig twee soorten snacks, bijvoorbeeld friet en kroketten wilt frituren, maar ook als je een keer kroketten, bitterballen of andere gefrituurde snacks wilt frituren. Je doet dan dan in de andere friteusebak dan waarin je normaal de friet bakt. Zo blijft de bak waarin de friet gefrituurd wordt altijd vrij van de paneerresten. Je hoeft dan de olie in de ene bak waarschijnlijk ook minder vaak te verversen dan de olie in de andere bak van de frituurpan.

Princess Ecoshower

De Princess Eco Shower friteuse sproeit olie over de friet waardoor er minder olie nodig is, de friet minder vet wordt en er minder energie wordt gebruikt.

Multicooker / heteluchtfriteuse / airfryer

De multicooker of hetelucht friteuse gaat nog een stap verder. Hier worden friet en snacks via hete lucht gebakken. Voor de smaak en knapperigheid wordt er wel een lepel olie toegevoegd. Populaire multicookers zijn de Philips Airfryer en de Tefal Actifry. De Airfryer is het meest verkocht en meest bekend in Nederland, waardoor de hetelucht friteuse in ons land ook wel airfryer wordt genoemd.


Beste merken friteuses

Populaire merken voor een frituurpan / friteuse zijn Philips, Tefal, Fritel, BK, Princess, Inventum, DeLonghi en Moulinex.

Kijk bovenaan bij Beste Friteuse Kopen voor alle informatie, de goedkoopste winkels, de beste friteuses uit de test en een friteuse top 10.


Zie ook: Meer tips keukenapparaten


Samenvatting:
Wat is de beste frituurpan? Daar kijken we hier boven. We geven tips voor bij het kiezen van je beste frituurpan en verwijzen je naar de beste frituurpannen en andere beste friteuses uit de test, het schoonmaken van een frituurpan en het oliefiltersysteem schoonmaken, de beste winkels voor een frituurpan of airfryer, de beste frituurpan merken en meer.
Menu :