Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Gratis WOZ bezwaar maken. In 40% van de gevallen met succes

Gratis WOZ bezwaar maken. In 40% van de gevallen met succes

WOZ waarde bezwaar


De bepaling van de WOZ waarde is ieder jaar weer een dingetje. Gemeenten schatten namelijk de waarde van de woningen structureel te hoog in. Vanuit het oogpunt van de gemeente begrijpelijk, zo kunnen ze meer gemeentelijke belastingen innen. Gelukkig kun je eenvoudig bezwaar maken waarna de gemeente verplicht is om de waarde te controleren. Dit bezwaar kun je zelfs gratis uitbesteden zodat je er zelf geen werk aan hebt.

Bovendien leidt een WOZ bezwaar nooit tot een hogere belasting, je kunt het dus altijd proberen. Niet geschoten is altijd mis.

Dat gratis uitbesteden van het WOZ bezwaar kan via de Vastenlastenbond. Je geeft hun de relevante gegevens (circa 2 minuten werk) en de juristen van de Vastenlastenbond tekenen namens jou bezwaar aan bij je gemeente. De gemeente is verplicht de waarde te herkeuren. Blijkt de WOZ waarde inderdaad te hoog dan wordt deze waarde aangepast.

Feit: 40% van de WOZ bezwaren leidt tot een lagere WOZ waarde!


Deze op papier lagere WOZ waarde van je huis scheelt je in de gemeentelijke belastingen zoals rioolheffing en afvalstoffenheffing en de waarde van je huis bij de inkomstenbelasting. De besparing kan wel oplopen tot 500 euro per jaar.

En wordt het WOZ bezwaar verworpen, dan veranderd er niets. En of het bezwaar nu wel of niet succes heeft, het is in beide gevallen gratis.

Hoe kan de Vastenlastenbond dit gratis aanbieden?

Voor niets gaat ze zon op. Waarom doet de Vastenlastenbond dit dan gratis? Dit kunnen ze doen omdat de gemeente bij een succesvol bezwaar de proceskosten aan de Vastenlastenbond moet vergoeden, en omdat het WOZ bezwaar zo vaak succes heeft is deze vergoeding hoger dan de kosten.

Waarom is de WOZ waarde zo vaak te hoog?

Er is geen gemeenteambtenaar die alle huizen in de gemeente jaarlijks langsgaat om de waarde te bepalen. De waarde wordt bepaald door een computermodel dat naar enkele algemene gegevens van het huis kijkt zoals de oppervlakte, de wijk e.d. De daadwerkelijke staat van het huis wordt bij de waardebepaling niet meegenomen.

Een te lage WOZ waarde bepalen is niet in het belang van de gemeente, dus de waarde wordt niet al te voorzichtig bepaald. Daardoor is de WOZ waarde al snel te hoog.

Natuurlijk klagen gemeenten over de vele bezwaren die worden ingediend, en het gemak waarmee dat gebeurt. Het kost de gemeente veel geld, en ook veel tijd, er moet immers naar alle bezwaren gekeken worden. Maar een huiseigenaar of huurder die geen bezwaar aantekent is in te veel gevallen een dief van de eigen portemonnee. 

Kun je ook zelf bezwaar maken?

Het is ook mogelijk om zelf bezwaar aan te tekenen, maar dat is behoorlijk omvangrijke procedure. Bij de Consumentenbond lees je hoe dat in het werk gaat.

Als je leest is het duidelijk, dit doe je niet in de 2 minuten die je nodig hebt voor een bezwaar bij de Vastenlastenbond! Je moet een bezwaarschrift schrijven waarin je de goede stappen moet nemen en de juiste motivatie moet geven om je WOZ bezwaar te doen slagen. 

Een WOZ bezwaar via de Vastenlastenbond kost je aanmerkelijk minder tijd en heeft meer kans op succes omdat de juiste stappen worden gevolgd en deze organisatie ook na het verwerpen van een bezwaar blijft aandringen op een WOZ verlaging waardoor gemeenten eerder toegeven dan bij een particulier die bezwaar maakt.0 reacties:

Een reactie posten

Menu :