Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Directe en indirecte verlichting

Directe en indirecte verlichting

Je kunt met licht elementen in een ruimte op twee heel verschillende manieren laten opvallen. Met direct licht en met indirect licht.


Wij kijken hier naar deze twee verschillende soorten sfeerverlichting.

Directe verlichting

Directe verlichting wordt ook wel accentverlichting genoemd. Het object, bijvoorbeeld een schilderij, meubelstuk of plant, wordt direct met een lamp uitgelicht. Je kunt zo meerdere objecten in een kamer onder de aandacht brengen, maar als je veel objecten uitlicht gaat het effect verloren.

Voor directe verlichting lenen spots zich heel goed, vooral als je deze handmatig op een object kunt richten. Voor accentverlichting wordt vaak gebruik gemaakt van een smalle gerichte lichtbundel.

Indirecte verlichting

Bij indirecte verlichting worden de lampen die voor de verlichting zorgen weggewerkt. Vroeger werden voor indirecte verlichting vaak TL-lampen gebruikt maar LED-strips zijn hier veel beter voor geschikt. Bovendien gebruikt LED-verlichting nauwelijks stroom.

Een ander groot voordeel van LED-stips is dat deze makkelijk weg te werken zijn. Je kunt ze bijvoorbeeld aan de onderkant of aan de achterzijde van een kast plakken en zo het hele meubelstuk uitlichten. Een andere mooie toepassing van LED-strips is onder de vensterbank of langs de bedrand. Ook wordt LED-licht vaak gebruikt om een trap indirect uit te lichten.

De beste sfeerverlichting

Kijk voor de beste aanbieders van sfeerverlichting in het overzicht van Beste online lampenwinkels. Met name Lamp & Licht en Lamp Online hebben veel op dit gebied.
Menu :