Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Soorten afzuigkappen. Welke is de beste?

Soorten afzuigkappen. Welke is de beste?

Zelden hoef je bij aanschaf van een apparaat zoveel keuzes te maken als bij een afzuigkap. Er zijn heel veel verschillende modellen en mogelijkheden. Daarom kijken we hier naar verschillende soorten afzuigkappen, hun voordelen en hun nadelen.


Ook wijzen we je de weg naar aanbiedingen van goede afzuigkappen en geven je tips en informatie die handig is als je een afzuigkap wilt kopen.

Er zijn veel soorten afzuigkappen te koop (ook wel wasemkap of dampkap genoemd), maar uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel, het effectief en reukloos afvoeren van kookluchtjes. Of je nu een schouwkap, een vlakscherm, een inbouwafzuigkap, een eilandkap of een andere afzuigkap koopt, je wilt dat ze hun werk doen en liefst zo stil mogelijk.

Goedkope afzuigkappen kopen

Kijk voor goede afzuigkappen van topmerken als AEG, Atag, Etna en Pelgrim bij de goedkoopste aanbieders op Beste Afzuigkap Kopen. Hieronder eerst een overzicht van de verschillende soorten afzuigkappen.

Eilandkappen

De eilandkap is een afzuigkap die snel wint aan populariteit. Niet verwonderlijk, want deze afzuigkap die aan het plafond, boven je kookplaten, hangt is prachtig om te zien. het mooist komen ze tot hun recht boven een kookeiland die centraal in de keuken staat, maar zo'n mooie keuken is helaas niet iedereen gegeven. Een eilandkap kan ook heel praktisch zijn. Niet alleen voert deze afzuigkap snel luchtjes af, je kunt er ook kookgerei aanhangen en potjes opzetten.

Plafond afzuigkappen

Ook de plafond afzuigkap vind je meestal boven een kookeiland. De plafond afzuigkap hangt echter niet zo zeer aan het plafond, maar is er meer (gedeeltelijk) ingebouwd. Deze afzuigkappen zijn dus minder massaal en minder prominent aanwezig dan een eilandkap, ook zitten ze minder snel in de weg en stoot je je hoofd er niet tegen. Veel mensen vinden zo'n grote sierlijke eilandkap echter juist mooi in hun keuken staan, het is een kwestie van smaak welk van deze afzuigkappen je boven je kookeiland wil.

Plafond afzuigkappen kunnen als nadeel hebben dat ze soms nogal ver boven de kookplaat hangen. Je kunt ze dan ook beter niet gebruiken als je een meer dan gemiddeld hoog plafond hebt.

Schouwkappen

Deze mooie afzuigkappen voor aan het plafond ten spijt, de meest verkochte afzuigkappen zijn nog altijd de schouwkappen. Je hebt ze als wandschouw, deze worden tegen de muur gemonteerd, en als hoekschouw, deze worden in een hoek weggewerkt. Een schouwkap hangt dus niet, maar is bevestigd tegen een muur. Ze kunnen de vorm van een schouw hebben, maar er zijn allerlei moderne vormen die echter, als ze aan de muur worden bevestigd, ook schouwkap heten.

Inbouw afzuigkappen

De meeste mensen hebben geen kookeiland maar een kookplaat die deel uitmaakt van een keukenblok. Boven de koopplaat hangen kastjes en in deze keukenkastjes kan een afzuigkap worden weggewerkt. De inbouw afzuigkap (ge├»ntegreerde afzuigkap) kom je heel veel tegen in kleine en middelgrote keukens. Deze inbouw afzuigkappen zijn relatief goedkoop.

Onderbouw afzuigkappen

Een ander veel voorkomende afzuigkap is de onderbouw afzuigkap. Deze zit niet in de kast maar is er onder gemonteerd. Dit is simpel en goedkoop, maar minder mooi omdat deze afzuigkappen onder het kastje uitsteken.

Vlakscherm afzuigkappen

Een vlakscherm afzuigkap is een zeer platte versie van een onderbouw afzuigkap. Deze hangt min of meer onzichtbaar onder een keukenkastje en kan voor gebruik worden uitgeschoven. Vlakscherm afzuigkappen kunnen heel luxe zijn, bijvoorbeeld met sfeerlicht.

Kopen van een afzuigkap

Ben je zoek naar een nieuwe afzuigkap? Kijk dan bij het bovenaan genoemde Beste Afzuigkap Kopen voor de beste winkels, een Afzuigkap Keuzehulp en de Afzuigkap Top 10.

Zie ook: Meer informatie en tips keuken
Menu :