Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Tip: Serviezen en serviesgoed kopen

Tip: Serviezen en serviesgoed kopen

Een diner is extra gezellig en sfeervol als deze wordt geserveerd op een mooi servies.


Aanschaf van een nieuw servies is daarom een serieuze stap. Wij kijken daarom hier naar de mogelijkheden van servies en geven tips waarmee rekening te houden als je een nieuw servies koopt.

En natuurlijk wijzen we je de weg naar de beste winkels voor servies waar je goedkoop de mooiste serviezen en delen van serviezen kunt kopen. 

Kiezen van een servies

Servies heb je van diverse materialen, waarvan het aardewerk en porseleinen servies het meest populair zijn. Over deze materialen verder meer.

Ook qua stijlen heb je veel keuze. Er zijn serviezen met bontgekleurde motieven, klassiek deftige serviezen met decoratieve gouden of zilveren randen, maar ook strakke moderne borden.

Wil je een overzicht van al het servies dat verkrijgbaar is? In het overzicht alle servies vind je circa 20.000 artikelen (en hun prijs) die je op alle manieren kunt doorzoeken!


Wasmachinebestendig en magnetronbestendig

Let op, niet alle servies is magnetronbestendig. Servies met decoraties die metaaldeeltjes, goud of zilver bevatten mag je bijvoorbeeld absoluut niet in de magnetron zetten.

Deze decoraties hebben ook problemen met de vaatwasser. Tenzij de goed beschermt worden door een laag glazuur. Wat helpt bij het lang goed houden van servies in een vaatwasser is op een zo'n laag mogelijke temperatuur met zo min mogelijk vaatwasmiddel wassen.

Zoals we al aangaven kan een servies van vele materialen gemaakt worden. Hieronder een overzicht.

Aardewerk servies

Aardewerk servies werd al 8.000 jaar geleden voor het eerst in China gemaakt, en nog steeds is het merendeel van ons serviesgoed van aardewerk. Ons aardewerk servies is echter wel een stuk beter dan die van die oude Chinezen. De samenstelling van de grondstof is veel beter, maar het is vooral de glazuurlaag die de hedendaagse aardewerk serviezen beter van kwaliteit maakt.


Porseleinen servies

Ook serviesgoed van porselein is al eeuwen oud. Ook porselein is in China uitgevonden, en ook porselein wordt inmiddels voor een glazuurlaag voorzien. porselein wordt bij temperaturen van ver boven de 1.000 graden gebakken. Mooie dure serviezen worden tegenwoordig nog steeds vaak van poselein gemaakt.

Plastic servies

Goed kunststof serviesgoed is vaak gemaakt van melamine. Melamine is een goedkope harde kunststof. Plastic servies van melamine is niet te vergelijken met weggooi servies. Melamine plastic servies wordt vooral gebruikt bij het kamperen en voor babybordjes. Uit deze toepassingen kun je wel opmaken dat dit plastic servies erg sterk is.

Andere materialen

Ook andere materialen worden gebruikt voor serviesgoed. Wat te denken van glazen serviezen of een servies van metaal, zilver of keramiek. Vroeger werd servies ook vaak van steen of hout gemaakt, maar dat komt niet veel meer voor.

De beste serviezen

Er zijn zoveel materialen en zoveel stijlen, dat het logisch is dat er ook heel veel merken zijn. Populaire merken zijn Wedgwood, Royal Albert, Heinrich-Villeroy & Boch, Blond Amsterdam, Pip, Johnsonn Brothers, VT Wonen, Bloomingville, Little Diva en Marjolein Bastin.


Online is serviesgoed vaak veel goedkoper dan in de winkel. Kijk bij de bovenaan genoemde beste winkels voor serviesgoed voor de prijzen. Je vindt daar complete serviezen maak ook losse servies-onderdelen zoals borden, bekers, soepkommen, schalen enz.

In het bovenaan genoemde overzicht met alle servies vind je dit alles.

Zie ook: Meer tips servies, glaswerk en bestek
Menu :