Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Informatie / aanbiedingen verschillende soorten dekbedden

Informatie / aanbiedingen verschillende soorten dekbedden

Dekbedden heb je in tal van soorten. Je hebt zomerdekbedden en winterdekbedden. En je hebt dekbedden van verschillende materialen zoals dons, veren, wol en synthetische vezels.


Hier kijken we naar de verschillende soorten dekbedden en geven informatie die belangrijk is voor bij de keuze van een dekbed.


Hier vind je ruim 2.400 dekbedden tegen een lage prijs!


Ben je op zoek naar een goed dekbed tegen een lage prijs? kijk dan bij de aanbiedingen van dekbedden.


Donzen dekbedden


Er zijn drie soorten vullingen van dekbedden. Je hebt dekbedden van dons of wol en je hebt synthetische dekbedden. Donzen dekbedden zijn gevuld met een mix van dons en kleine veren. Het donsgehalte moet minimaal 15% zijn.

Wollen dekbedden

Bij wollen dekbedden bedraagt het precentage zuivere wol wel vaak 100%. Wollen dekbedden zijn gevuld met lamswol of scheerwol. Ook kamelenhaar en cashmere komt voor. Bij zomerdekbedden is het percentage wol wel minder, want anders zou het dekbed te warm worden. De wol wordt in dit geval gemengd met wildzijde.

Synthetische dekbedden

Naast de dekbedden met natuurlijke materialen als wol en dons zijn er dekbedden met synthetische vezels. Deze zijn goedkoper dan de andere varianten. Je hebt twee soorten synthetische dekbedden, die met holle vezels en die met gesloten vezels.

De fabrikanten zijn verplicht aan te geven welke vezels ze gebruiken. Holle vezels zijn beter want deze isoleren beter en zijn veerkrachtiger dan dekbedden met gesloten vezels.

Materiaal van het omhulsel

De vulling is één, maar natuurlijk bestaat het dekbed uit meer materiaal, namelijk het omhulsel (de tijk). Deze tijk is belangrijk want het omhulsel moet niet alleen de vulling binnen houden maar moet ook goed ademen om het transpiratievocht buiten te houden en het vocht moet afgevoerd worden. Meestal is de tijk van katoen, maar ook microweefsel, viscoseweefsel en een mix van katoen en polyester komen voor.

Afmetingen van een dekbed

Heel belangrijk bij het kopen van een dekbed is natuurlijk het formaat. Eenpersoons dekbedden zijn 140 centimeter of 160 centimeter breed. Deze zijn bedoeld voor een bed van zo'n 100 centimeter breed en dus ruim genoeg. Het hangt er van af hoe ruimvallend je het dekbed wilt hebben voor welke je kiest.

Vulgewicht

Ook heel belangrijk bij het al dan niet online kopen van een dekbed is het gewicht. Deze wordt vermeld in een gewicht per vierkante meter of als totaalgewicht. Staar je niet dood op het vulgewicht want het ene materiaal heeft meer gewicht nodig dan de andere om hetzelfde resultaat te bereiken.

Gewichtsklassen

Ook de gewichtsklassen moet je niet verwarren met warmteklassen. Het ene materiaal is immers warmer en/of zwaarder dan de andere. Wol is bijvoorbeeld zwaarder dan dons. De gewichtsklassen geven alleen aan hoe zwaar het dekbed op je drukt. Bij een dekbed van 140 centimeter bij 200 centimeter zijn de gewichtsklassen als volgt:
  • Superlicht: Lichter dan 1200 gram
  • Licht: Dekbedden van 1300 tot 1700 gram
  • Medium: Zwaardere dekbedden van 1800 tot 2400 gram
  • Zwaar: Deze dekbedden wegen meer dan 2500 gram (2,5 kilo)

Kijk bij de bovenaan genoemde aanbiedingen van dekbedden voor meer dan 1.200 dekbedden in alle soorten tegen de laagste prijs.


Zie ook: Meer tips slaapkamer
Menu :