Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Wasdroger kopen. Tips en informatie.

Wasdroger kopen. Tips en informatie.

Er zijn nog maar weinig mensen die hun was binnen aan een waslijn te drogen hangen. Een wasdroger komt inmiddels in de meeste huishoudens voor.


Daarom geven we hier tips en informatie voor bij het aanschaffen van een wasdroger. Er zijn immers veel wasdrogers waaruit je kunt kiezen, en er zijn ook veel verschillen.

Met een wasdroger kun je razendsnel je was drogen. Dat kan kastdroog, zodat je de was meteen kunt wegbergen.

Beste winkels met wasdrogers

Wasdrogers kun je bij vrijwel iedere elektronicazaak kopen. Maar ook lang niet iedere winkel is even goed en goedkoop. Kijk in het overzicht Beste winkels voor een wasdroger van de consumentensite Beste Kopen waar je het best je wasdroger kunt kopen.

Condensdroger

Er zijn diverse soorten wasdroger. Populair is de condensdroger. Deze droger beschikt namelijk over een reservoir waarin al het vocht terecht komt. Je hoeft dus geen waterafvoer te verzorgen. Wel moet je het waterreservoir regelmatig legen door het bijvoorbeeld leeg te kiepen in een wasbak. Dit water kan overigens ook heel goed gebruikt worden om bijvoorbeeld mee te strijken omdat het condenswater geen kalk bevat.

Luchtafvoerdroger

De luchtafvoerdroger is de tegenhanger van de condensdroger. Deze bevat geen reservoir maar een opening waaruit de natte lucht wordt afgevoerd. Aan deze opening is meestal een luchtafvoerslang bevestigd. Deze slang wordt vaak uit een raam gehangen zodat de natte lucht niet in huis komt. Een luchtafvoerdroger is gemiddeld goedkoper dan een condensdroger, maar de meeste mensen geven de voorkeur aan een condensdroger omdat dit minder gedoe is met de afvoer van water.

Warmtepomp-droger

Wil je een heel zuinige droger dan is een warmtepompdroger misschien iets voor je. De warmtepomp van deze wasdrogers zijn namelijk erg energiezuinig, maar de aanschafprijs van de wasdroger ligt ook een heel stuk hoger waardoor het even duurt voor je de meerprijs terugverdiend hebt. Een ander nadeel is de condensor van een warmtepompdroger die regelmatig schoongemaakt moet worden (anders is de wasdroger niet zuinig meer). Dit reinigen gaat bij de meeste warmtepomp-wasdrogers echter niet makkelijk.

Tips wasdroger kopen

Waar moet je op letten als je een wasdroger koopt. Een kort overzicht:
 • Plaats je de wasdroger op een plek waar geen raam in de buurt zit? Koop dan een condensdroger.
 • Bezuinig niet op de trommelinhoud. In een grotere trommel gaat niet alleen meer was, hij droogt ook sneller. Er komt namelijk meer warme lucht tussen de kleding, die ook nog eens minder kreukt.
 • Zorg er voor dat trommelinhoud en vulgewicht minimaal gelijk zijn aan die van je wasmachine.
 • Een grote vulopening is handig voor grote stukken wasgoed zoals slaapzakken en dekbedden.
 • Een timer (of uitgestelde start) is een handige functie op een wasdroger. Hiermee kun je de wasdroger automatisch laten starten. Handig als je goedkope nachtstroom hebt, als je de was wilt laten drogen als je zelf aan het werk bent of als je (i.v.m overbelasting) eerst de wasmachine wil laten draaien en pas later automatisch de droger (natuurlijk wel met een eerdere was).
 • Een elektronische vochtigheidsmeter zorgt er voor dat de wasdroger stopt als de was droog is. Dit scheelt tijd en energie en verminderd de slijtage van de was door het drogen.
 • Energie bespaar je natuurlijk ook door voor een goedkope wasdroger te kiezen. Let dus op de energieklasse.
 • Plaats je de wasdroger op een wasmachine? Gebruik dan een montageset om te voorkomen dat de droger er af trilt. Montagesets zijn te koop voor alle gebruikelijke afmetingen.
 • Het op elkaar stapelen van wasmachines en wasdrogers bespaart niet alleen ruimte, het maakt het overhevelen van de was van de wasmachine in de droger ook veel makkelijker.
 • Stapel je niet, maar vind je droger wel te laag staan. Met een opberglade onder de wasdroger zorg je er voor dat de droger zo'n 30 centimeter hoger komt te staan. Dat is veel plezieriger in en uitladen en het geeft je bovendien een opbergplek voor bijvoorbeeld je wasmiddelen.
 • Een anti-kreukfunctie voorkomt dat de was gaat kreuken en maakt strijken vaak overbodig. De meeste moderne wasdrogers beschikken over anti-kreuk.
 • Veel wasdrogers beschikken over programma's zoals strijkdroog, kastdroog, kort en een opfrisprogramma voor stinkede kleding. In de praktijk gebruiken de meeste mensen gewoon altijd kastdroog.

Kijk bij de bovengenoemde beste winkels om een wasdroger te kopen voor een overzicht van de winkels waar je het best en goedkoopst goede wasdrogers kunt kopen.

Zie ook: Meer tips wassen
Afbeelding: Miele wasdrogers
Menu :