Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Soorten open haarden: Voordelen en nadelen.

Soorten open haarden: Voordelen en nadelen.

Een open haard brengt sfeer in de huiskamer, wie vindt het nou niet heerlijk om op een koude donkere winteravond rond de open haard te zitten.


Wij kijken hier naar verschillende soorten haarden, met en zonder rookkanaal, en geven tips waar rekening mee te houden als je een (andere) open haard in je huis wil.

Een open haard of houtkachel

Een echte open haard is het meest sfeervol. Deze biedt een mooi open knapperend vuur en directe warmte. Voor verwarming van een ruimte hoef je echter geen open haard te installeren. 80 tot 90 procent van de warmte verdwijnt door de schoorsteen. Een open haard plaats je echt voor de sfeer.

Dat plaatsen is een behoorlijke klus. Tenminste, als er nog geen schoorsteen aanwezig is. Het rookkanaal moet zonder bochten naar boven lopen. Dat is ingrijpend en kan lang niet altijd. Ook een gashaard heeft een rookkanaal nodig.

Andere nadelen van een open haard en een houtkachel is dat dit rookkanaal minimaal 1 keer per jaar, en bij voorkeur 2 keer per jaar, gereinigd moet worden. En het stoken is vrij 'arbeidsintensief'. Er moet regelmatig hout op het vuur en na afloop zijn er asresten te verwijderen.

Elektrische haarden en haarden op bio-ethanol

Het is dus niet verwonderlijk dat elektrische haarden en haarden op bio-ethanol aan een enorme opmars bezig zijn. Dit geldt vooral voor de bio-ethanol haarden. Deze haarden branden op een biologische brandstof die geen afvalstoffen produceert maar schoon opbrandt. Je kunt deze dus overal in huis branden, en hebt geen rookkanaal nodig.


Een bio-ethanol haard kun je dus overal laten branden, ook op een slaapkamer of in een appartement. Je hebt bio-ethanolhaarden in tal van vormen. Je hebt grote wandhaarden die je echt als open haard kunt gebruiken maar ook kleine tafelhaardjes die eerder een vervanging zijn voor een bak met kaarsen dan voor een open haard.

Een groot voordeel van een bio-ethanol haard is het gebruiksgemak. Je schakelt het vuur in en uit als je dat wilt, het vuur is echt vuur dat in de buurt komt van het normale openhaardvuur en de brandstof koop je heel goedkoop (bij de Action heb je voor minder dan een euro al een fles vol).

Andere 'gemakshaarden' zijn de elektrische haarden. Deze hebben alleen een stopcontact nodig, want stroom is hun brandstof. Elektrische haarden zijn meestal platte haarden die in een wand worden gebouwd. Elektrische haarden geven minder echt vuur dan bio-ethanol haarden.

Hier koop je deze haarden goedkoop:
In deze overzichten vind je alle prijzen en informatie met betrekking tot al deze haarden waarvoor geen rookkanaal en schoorsteen nodig zijn.


Onderwerp:
Voor een sfeervolle haard heb je niet perse een rookkanaal en schoorsteen nodig. Een elektrische haard of een bio ethanol haard heeft geen afvoer voor rook nodig. Hier boven vind je honderden van deze sfeerhaarden, al hun gegevens en prijzen.

Menu :