Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Afzuigkappen kopen. Tips en informatie

Afzuigkappen kopen. Tips en informatie

Waar moet je op letten als je een nieuwe afzuigkap koopt? Wij geven hier tips en informatie die je goed van pas zal komen bij het kopen van een afzuigkap.


Er is veel keuze in afzuigkappen. De eerste keuze die je zal moeten maken is voor welke soort afzuigkap je gaat. Maar daarmee ben je er nog niet. Hier gaan we verder in op de functies en eigenschappen van afzuigkappen.

Een afzuigkap goedkoop kopen

Maar voor welk soort, merk en model afzuigkap je ook gaat, je wil natuurlijk niet meer betalen dan nodig. Kijk daarom bij de beste online aanbieders van afzuigkappen op Beste Afzuigkap Kopen voor goede afzuigkappen tegen een lage prijs. Online kun je veel geld besparen op de aanschaf van een afzuigkap en het aanbod is enorm.

Op Beste Afzuigkap Kopen vind je ook een Afzuigkap Keuzehulp (voor het vinden van de voor jou beste afzuigkap tegen de laagste prijs), de actuele top 10 van afzuigkappen en de beste afzuigkappen uit de test.

Afzuigkappen met en zonder motor

Je hebt afzuigkappen met een eigen motor en zonder motor. De laatste werken alleen als er een centraal afzuigsysteem is. Is zo'n systeem aanwezig dan is een afzuigkap zonder motor aan te raden. Deze is niet alleen goedkoper maar verstoort ook het bestaande afzuigsysteem niet.

Afzuigkappen met motor hebben normaal gesproken een regelbare zuigkracht.

Afzuigkappen met en zonder luchtafvoer

Je hebt afzuigkappen die de opgezogen lucht naar buiten blazen en afzuigkappen die de lucht filteren en weer de keuken inblazen. Dit laatste wordt recirculatie genoemd. Een complete afvoer van de 'vuile' lucht is altijd beter, maar er zijn veel redenen te noemen om voor een afzuigkap met recirculatie te kiezen. Bijvoorbeeld als er geen afvoer naar buiten is en deze lastig is te maken, bijvoorbeeld doordat de afzuigkap midden in de keuken hangt of tegen een binnenmuur is bevestigd. Ook onttrekken recirculatie afzuigkappen geen zuurstof aan de keuken.

Design afzuigkappen

Met het kiezen van een soort afzuigkap ben je er ook wat betreft het design nog niet. Het uiterlijk van een (nieuwe) keuken is erg belangrijk en daar hoort een afzuigkap bij die perfect bij de inrichting van de keuken past. Veel afzuigkappen komen aan deze wens tegemoet. Je hebt prachtige design afzuigkappen met RVS, glas, aluminium, mooie verlichting en bijzondere vormen.

De capaciteit van de afzuigkap

Natuurlijk is de afzuigcapaciteit erg belangrijk. Deze bepaalt immers hoe sterk de afzuigkap zuigt en hoe goed je keuken vrij blijft van vocht en kookluchtjes. Naast geuren en vocht (bijvoorbeeld stoom) wordt ook zuurstof afgezogen. Daarom is het niet altijd handig de afzuigkap op vol vermogen te laten zuigen als dat niet nodig is. Een kleine keuken vraagt ook om minder afzuiging dan een grote. Het is daarom belangrijk dat de afzuigcapaciteit regelbaar is. 

Afzuigkap filters

De lucht wordt niet alleen weggezogen maar ook gefilterd. Daarom zijn afzuigkappen voorzien van filters. Dit kunnen filters van vilt zijn die je regelmatig moet vervangen en permanente filters die je uit kan nemen, kan wassen, en terug kan plaatsen. Deze permanente filters, die meestal van RVS of een ander metaal zijn gemaakt, zijn natuurlijk het meest plezierig en hygiënisch  Sommige luxe afzuigkappen beschikken over een indicator die aangeeft wanneer het permanente filter gereinigd moet worden. Dit reinigen kan gewoon in een sopje of in de vaatwasser.

Geluid afzuigkappen

Een berucht nadeel van afzuigkappen is hun geluidsniveau. Met name in open keuken wil je een afzuigkap die zo min mogelijk geluid maakt. Kies dan dus voor een afzuigkap die zo min mogelijk decibel (dB) produceert. Een verschil van 2dB levert al een verdubbeling van het geluid op. Er zijn echter meer factoren die van invloed zijn zoals de akoestiek van de ruimte en de lengte en breedte van het afvoerkanaal. 

Verlichting afzuigkappen

De meeste afzuigkappen zijn voorzien van verlichting. Dat is bijzonder handig want ze verlichten je werkruimte optimaal. Vroeger waren dit gloeilampen, maar tegenwoordig vindt je alle soorten lampen terug in afzuigkappen zoals LED lampen en halogeen licht. Met name LED verlichting is sterk in opmars. Deze zijn veel zuiniger dan gloeilampen, hebben een langere levensduur en hebben een hogere lichtopbrengst.

Kijk bij de bovenstaande aanbevolen winkels voor alle mogelijkheden en prijzen.

Zie ook: Meer keuken tips


Onderwerpen:
Beste afzuigkap kopen, tips afzuigkappen kopen, informatie beste afzuigkappen keuken.
Menu :