Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Airco of aircooler (zonder slang)?

Airco of aircooler (zonder slang)?


Wat veel mensen er van weerhoudt om thuis een airco te kopen is de slang die uit het raam gehangen moet worden. Zoek je een airco zonder slang? Kijk dan eens naar een aircooler. Een aircooler werkt op een andere manier en heeft daarom geen slang nodig.

De aircooler (luchtkoeler)

In feite is een aircooler (luchtkoeler) geen airco maar een ventilator met koelmogelijkheden. Het verschil met een airco is dat de aircooler geen koelvloeistof voor de koeling gebruikt maar water. Maar er is ook een groot verschil tussen de luchtkoeler en een gewone ventilator. een gewone ventilator verplaatst alleen lucht, een aircooler koelt de lucht daadwerkelijk en brengt zodoende in tegenstelling tot een standaard ventilator de temperatuur echt een paar graden naar beneden.

Kijk bij de aanbiedingen van aircoolers voor al deze luchtkoelers tegen de laagste prijzen bij de belangrijkste winkels in Nederland op dit gebied.

Bij een aircooler wordt er lucht door het apparaat gezogen dat met koud water wordt gekoeld. Er is geen compressor, warmtepomp of speciale koelvloeistof nodig bij een aircooler. Daarom is een aircooler ook goedkoper dan een mobiele airco, en daarmee goed geschikt voor thuisgebruik. Nadeel is wel dat de luchtkoeler de temperatuur minder ver naar beneden kan brengen dan een airco. Ook kun je bij een airco de gewenste temperatuur kunt instellen terwijl je bij een aircooler alleen tussen enkele standen kan kiezen.

Een aircooler is ook in een mobiele variant te koop en is daarmee een volwaardig alternatief voor een airco. Maar is het allemaal beter met een aircooler? Nee, deze techniek heeft ook een nadeel.

Doordat de lucht met water gekoeld wordt, en het water daarbij continue verdampt, doet een aircooler de luchtvochtigheid stijgen. Dit maakt de aircooler minder geschikt voor afgesloten ruimtes. Terwijl je bij een airco de ramen en deuren moet sluiten werkt de aircooler op z'n best als er een raam openstaat of als het tocht. De vochtige lucht kan dan worden afgevoerd.

Bij een airco wordt juist aangeraden de ramen dicht te houden.

Verder heeft het koelen met water het nadeel dat de temperatuur in een ruimte maar een graad of drie kan terugbrengen. Wil je meer dan drie graden kunnen koelen? Kies dan voor een goede airco.

>>> TIP: Kijk bij de Aircooler Top 5 voor de beste aircoolers van dit moment.


Zie ook: Meer tips airco en andere koeling

Foto: Honeywell aircooler


Samenvatting
Een airco, ook een mobiele airco, heeft altijd als nadeel dat je een afvoerslang voor het vocht nodig hebt. Bij een aircooler (luchtkoeler) heb je dat nadeel niet. Wel is het zo dat een aircooler minder koelt dan een airco, maar wel weer veel beter dan een gewone ventilator.
Menu :