Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » , » Tips kopen beste zitbank / hoekbank / bankstel

Tips kopen beste zitbank / hoekbank / bankstel

De aanschaf van een zitbank is altijd een belangrijke aanschaf. Een zitbank is een dominant meubelstuk in een zitkamer of huiskamer. Vooral als het een hoekbank, bankstel of andere grote bank betreft.

Dimehouse zitbank


Een zitbank bepaalt voor een groot deel de sfeer van een kamer maar er zijn meer eisen aan te stellen. Het is bijvoorbeeld ook belangrijk dat een zitbank comfortabel zit.


Keuze uit meer dan 8.000 zitbanken

Wij geven hier tips waar op te letten als je een zitbank koopt. En in het overzicht van zitbanken vind je meer dan 8.000 banken tegen interessante prijzen.

Maar hoe vind je je beste zitbank uit dit enorme aanbod? Dat is makkelijker dan je zou denken. Je kunt al je wensen aangeven zoals de grootte van de bank (2-zits, 2,5-zits, 3-zits enz.), maar ook de breedte in centimeters, de kleur, de woonstijl, de plaats van de hoek (bij een hoekbank), het type onderstel, de maximale prijs en heel veel meer.

Hieronder kijken we naar een paar van de selectiemogelijkheden om je beste zitbank mee uit te zoeken.

Bekleding van een zitbank

Zitbanken zijn meestal bekleed met stof, leer of kunstleer. De laatste twee zijn een stuk makkelijker schoon te maken en daarom aan te raden bij gezinnen met kleine kinderen. Bij peuters en kleuters gaat er nogal eens een beker Yoki Drink over de zitbank en er wordt regelmatig gesmeerd met jam en chocolade. Bij een stoffen bank, waarbij vlekken in de bekleding trekken, is dat een heel wat groter probleem dan bij een zitbank van leer of kunstleer.

Meubella bank van stof met kunstleer beklede ombouw

Meubella bank met stoffen bekleding en met kunstleer beklede ombouw


Een alternatief is een afneembare hoes. Deze hoes kan van de bank worden gehaald en worden gewassen. Dat is de beste en makkelijkste manier om een bank goed te reinigen en dus een aanrader als je voor een stoffen bank kiest. In het bovenstaande overzicht met zitbanken kun je een afneembare hoes als eis aanvinken.

De grootte van een zitbank

Veel mensen gaan bij de aanschaf van een zitbank in de fout bij de grootte. In een grote ruime toonzaal lijkt een bank veel kleiner dan in de huiskamer. Een kleine bank blijkt dan ineens een enorm obstakel in de huiskamer. Meet dus goed de bank op en boots thuis de afmetingen van de bank na. Zet de salontafel en andere meubelstukken op de plaats waar je ze wilt hebben als de zitbank binnen is en bekijk het resultaat. Let er vooral op dat er voldoende loopruimte overblijft.

2 persoons zitbanken bieden plaats aan twee personen, 3 persoons zitbanken aan drie personen. De 2,5 persoons zitbank is een tussenvorm waar normaal gesproken ook wel drie personen op passen, maar die dan wel wat minder ruimte biedt.

Dimehouse 2,5 persoons zitbank

Dimehouse 2,5 persoons zitbankIn het bovenstaande overzicht vind je zitbanken van 0,5 personen tot 4 personen, plus hoekbanken die aan nog veel meer personen ruimte bieden.


Hoekbank of normale zitbank?

Wil je thuis de inrichting nogal eens omgooien, dan kun je beter losse zitbank(en) aanschaffen dan een hoekbank. Losse banken, of een bank met bijpassende stoelen zijn namelijk veel flexibeler bij een 'metamorfose'. Bij een hoekbank ben je gebonden aan de vorm van deze grote zitbank.

Soorten zitbanken

We spreken hier over zitbank, maar je zou zo'n bank ook een ligbank of een relaxbank kunnen noemen. Het is maar waar je een bank voor gebruikt. Om languit op te liggen, om lui in te hangen, of zit je liever? Je favoriete houding is belangrijk bij de keuze van een bank. Lig je graag, dan kun je lage zijleuningen kiezen waarop je je hoofd kunt liggen. Hang je graag aan de zijkant half tegen de achterleuning en half tegen de zijleuning? Dan zijn zijleuningen die even hoog zijn als de achterleuning juist weer comfortabel.

Veel zitbanken zijn tegenwoordig voorzien van een chaise longue om comfortabel op de bank te kunnen liggen. Bij grote bankstellen is de chaise longue soms dusdanig groot dat je er met twee personen op kunt liggen. Knus!

Meubella bankstel met dubbele chaise longue

Meubella bankstel met dubbele chaise longue


Een alternatief voor de chaise longue is de locker. Een locker is een apart meubelstuk in dezelfde stijl als de bank die als voetenbank dienst doet. Je kunt de locker ook als apart zitmeubel of tafel gebruiken.

Delife bankstel met hocker

Delife bankstel met hocker

Ook de diepte van de bank is belangrijk evenals de hoogte van de zitting. Tip: Ook als je een bank via internet koopt (wat heel voordelig is), test dan eventueel eerst wat verschillende soorten banken in een showroom, en noteer welke hoogtes en dieptes je het fijnst vindt zitten.

Woonstijl

Heb je je woonkamer in een bepaalde woonstijl ingericht? Dan is het belangrijk dat de zitbank bij deze woontrend aansluit. Daarom kun je in het bovenstaande overzicht met alle zitbanken ook een woonstijl selecteren.

De landelijke woonstijl vraagt om een bank gemaakt van natuurlijke materialen. Zacht en warm. Bijvoorbeeld hout, riet of echt leer. Veel zachte kussens op de bank horen ook bij een landelijke stijl.

Loberon zitbank

Loberon zitbank, modern maar landelijk


Een zitbank voor een kamer in industriële stijl heeft een stoere uitstraling. Dit zijn robuuste zitbanken. met metaal of hout en een lederen bekleding.

De Scandinavische woonstijl is strak, modern en eenvoudig, zonder saai te zijn. Veel moderne banken vallen in de woontrend.  Kies voor een strak vormgegeven bankstel, maar leg daar wel een paar comfortabele kussens op. De Scandinavische woonstijl gaat goed samen met tegenstellingen.

De botanische woonstijl (botanical) vraagt om natuurlijke materialen. Rotan, jute, onbewerkt hout. Geen metaal. En bij een botanische zitbank ogen ook de kleuren natuurlijk.

Een klassiek interieur vraagt om een klassieke bank. Bijvoorbeeld een chesterfield. Ook hier geen metaal, maar hout.

Bij de retro / vintage woonstijl past een zwarte zitbank. Donker hout, zwart leer, en daar kunnen dan weer gerust kleurige kussentjes op.

Kijk in het bovengenoemde overzicht voor goedkope maar heel goede zitbanken.

Zie ook: Meer meubels woonkamer tips


Foto bovenaan: Dimehouse hoekbank


Onderwerp:
De zitbank heb je in vele soorten en maten. Vroeger was een zitbank vaak een losse bank met bijpassende fauteuils, tegenwoordig is een zitbank vaak een zithoek, een bankstel in L-vorm of U-vorm. Eventueel met chaise longue of hocker. Hierboven vind je tips en informatie voor bij het kiezen van je beste zitbank, hoekbank, bankstel of zithoek en aanbiedingen van al deze zitbanken in de verschillende vormen.

Menu :