Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Wat is raclette?

Wat is raclette?

Raclette is een soort funcooking (gezelligheidskoken) dat vaak met gourmetten verward wordt. Dat komt omdat je met hetzelfde apparaat kumt gourmetten en racletten.


Racletten doe je echter met met kaas. Een stuk kaas wordt verhit en de zacht geworden kaas schraap je er van af. Deze eet je vervolgens met (ongeschilde) aardappelen, augurkjes en zilveruitjes. Maar ook salade, stokbrood champions en andere groenten zijn erg lekker bij raclette.

Geblust met witte wijn thee

Ook vleeswaren als ham, spekjes en salami zijn populair bij de raclette. Als drank wordt er meestal witte wijn geschonken. Toch is dat niet de traditionele raclette-drank. Vroeger dronk men er altijd thee bij omdat dit goed was voor de spijsvertering.

Zusje van de kaasfondue

Raclette is een Zwitserse manier van koken, evenals de kaasfondue. Raclette is afgeleid van het Franse woord râcler dat schrapen of schaven betekent. Een stuk kaas wordt verhit boven een vuur, in een oven of op een raclette toestel.

In Nederland vind raclette meestal aan tafel plaats met een gourmet-stel of raclette-toestel. In de praktijk zijn deze apparaten meestal hetzelfde.

Kijk maar bij de aanbiedingen van raclette toestellen bij de belangrijkste winkels in Nederland. Meestal zijn dit gourmet-sets.

Voor raclette aan tafel gebruik je meestal geen grote homp kaas, maar kant en klare plakjes raclette-kaas die gewoon in de supermarkt te koop is.

Zie ook: Meer tips funcooking en keukenapparaten
Menu :