Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Huisautomatisering (domotica, smart home)

Huisautomatisering (domotica, smart home)

Steeds meer apparatuur in huis is te programmeren en van afstand te bedienen met bijvoorbeeld een tablet of smartphone, zelfs via internet. Denk aan de verlichting en de verwarming, maar ook de gordijnen, de intercom en de wasmachine. Deze huisautomatisering wordt domotica of smart home genoemd.


Domotica is een samentrekking van het Latijnse woord domus (huis) en de het laatste deel van de woorden informatica, telematica en robotica.


De slimme thermostaat

Een bekend voorbeeld van domotica is de slimme thermostaat. Bij deze vorm van huisautomatisering kun je als je naar huis toe komt vast de verwarming aanzetten. Bovendien geeft een slimme thermostaat veel informatie en is hij veel uitgebreider te programmeren dan een gewone thermostaat.

Te programmeren Philips Hue lampen

Ook bij verlichting wordt steeds vaker gebruik gemaakt van domotica. Meest bekend op dit gebied zijn de Philips Hue lampen. Deze zijn via een app helemaal te programmeren. Je kunt er complete lichtscènes mee opzetten.

Zelf domotica opzetten

Naast van dit soort complete systemen zijn er ook losse onderdelen te koop waarmee je zelf je systemen kunt samenstellen. Daarbij kan alles aan elkaar worden gekoppeld. Zo kun je bijvoorbeeld de gordijnen laten sluiten als het donker wordt en instellen dat als de gordijnen dicht gaan ook de verlichting aangaat. Er zijn sensoren voor domotica te koop die veranderingen in licht, temperatuur, beweging, luchtvochtigheid en veel meer kunnen constateren. En de elektronica kun je daar weer op in laten spelen.

Meer weten?

Interesse in huisautomatisering? Kijk dan vooral eens bij de beste winkels om domotica te kopen voor alle mogelijkheden, prijzen en informatie.


Zie ook: Meer tips elektronica in huis
Foto: Philips Hue
Menu :