Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Beste rookmelders uit de test

Beste rookmelders uit de test

Rookmelders zijn per juli 2022 verplicht. Als je een rookmelder plaatst wil je natuurlijk een betrouwbare rookmelder. Daarom hier de beste rookmelders uit de test.

beste rookmelder test

Een rookmelder, of liefst meerdere rookmelders, zijn heel belangrijk voor de veiligheid in huis. Maar deze veiligheid is alleen gegarandeerd als het goede rookmelders betreft. Daarom kijken we hier naar de beste rookmelders uit de test.


Omdat ze zo belangrijk zijn worden rookmelders regelmatig getest. Kijk in het overzicht met testen van rookmelders voor de beste rookmelders uit diverse van deze testen.

Wat zijn goede rookmelders?

In de bovenstaande testen vind je de beste rookmelders in verschillende categorieën. Er is namelijk nogal een verschil in rookmelders. Je hebt goede maar goedkope rookmelders van een paar tientjes, maar ook uitgebreidere rookmelders. Daarop gaan we hieronder verder in.

Geschakelde rookmelders

In een huis is één rookmelder niet genoeg, Een rookmelder in de hal zal een brand in de keuken pas heel laat signaleren. Waarschijnlijk zelfs te laat. Daarom zijn meerdere rookmelders aan te raden. Daarbij hou je echter het probleem dat je het alarm in de keuken misschien niet hoort als je in de slaapkamer ligt te slapen.

Geschakelde rookmelders zijn dan een oplossing. Deze rookmelders staan draadloos met elkaar in verbinding, en zodra er één rookmelder alarm slaat gaan alle rookmelders in huis af.

Natuurlijk is een set geschakelde rookmelders duurder dan losse rookmelders die niet met elkaar in contact zijn, maar goede geschakelde rookmelders zijn absoluut niet duur.

Slimme rookmelders

Een stapje verder gaan slimme rookmelders. Deze rookmelders kun je met je thuisnetwerk verbinden (meestal via wifi). Zodoende kan een slimme rookmelder je zelfs waarschuwen als je niet thuis bent. Je krijgt dan op je smartphone een alarmmelding met informatie over het geconstateerde gevaar. Ook kun je een slimme rookmelder in huis koppelen aan andere slimme apparatuur in huis zoals de verlichting.

Een goede gekoppelde slimme rookmelder kan ook aangeven waar in huis het gevaar geconstateerd is. Bijvoorbeeld via een stem die je waarschuwt voor rookontwikkeling in de woonkamer. Je hoeft dan zelf niet op zoek naar het gevaar en kunt sneller handelen.

Koolmonoxidemelder

Veel slimme rookmelders, en ook de betere gewone rookmelders, meten naast rook ook koolmonoxide. Maar voor koolmonoxide zijn ook goede aparte melders beschikbaar, die je op een voor een koolmonoxide meting beste plaats kunt hangen (op gezichtshoogte vlak bij een mogelijke koolmonoxidebron zoals een CV-ketel.

Kijk voor de beste rookmelders bij de bovenaan genoemde testen. Je vindt er ook testen van koolmonoxidemelders.


Zie ook: brandalarm tips
Foto: Slimme rookmelder Nest


Onderwerp:
Een rookmelder is per 1 juli 2022 verplicht op iedere verdieping in huis. Als je één of meer rookmelders plaatst wil je natuurlijk wel een goede rookmelder. Daarom hier de beste rookmelders uit de test. 
Menu :