Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Kan de koelkast of vriezer in de schuur of garage?

Kan de koelkast of vriezer in de schuur of garage?

Lang niet iedereen zet een koelkast, vriezer of koelvriescombinatie in huis. Ook de schuur of garage is een populaire plek, vooral bij vrieskisten. Maar koelt of vriest iedere koelkast / vrieskist wel goed in de schuur of garage?


De ene koelkast of vriezer heeft daar geen moeite mee, maar er zijn ook koelkasten en vrieskisten die in een warme of koude omgeving niet goed functioneren. Gelukkig kun je dat bij aankoop goed zien. Daarvoor is namelijk de klimaatklasse bedacht.

Klimaatklasse geeft aan voor welke temperatuur de koelkast of vriezer geschikt is

De klimaatklassen geven aan voor welke minimum- en maximumtemperatuur de koelkast of vriezer geschikt is.

Klimaatklasse, Minimum temperatuur, Maximum temperatuur
N 16 32
ST 16 38
T 16 43
SN 10 32


Hoe zie je de klimaatklasse van een koelkast of vriezer?

Alle goede winkels die koelkasten verkopen geven bij de specificaties van een koelkast of vriezer aan in welke klimaatklassen deze valt.

Lage temperaturen. Alleen klimaatklasse SN geschikt

Zoals je ziet wordt alleen bij koelkasten met een klimaatklasse SN de werking tussen de 10 en 16 graden gegarandeerd. Omdat in een schuur of garage de temperatuur in de winter flink kan dalen is een klimaatklasse SN een must. Gelukkig is er een ruime keuze uit koelkasten en vriezer in de klimaatklasse SN.

 Je zou zeggen dat een te lage temperatuur voor een koelkast geen probleem hoeft te zijn. Maar  bij een klein verschil tussen de temparatuur in de schuur en in de koelkast duurt het langer voordat de compressor inschakelt, hierdoor loopt de temperatuur in de koelkast / vriezer op en worden etenswaren minder diep ingevroren.

Hoge temperaturen

De SN klimaatklasse is dat deze een maximumtemperatuur tot "maar" 32 graden garandeerd. Nou is dat een temperatuur die in een schuur of garage niet snel gehaald zal worden, maar toch. Maar wees gerust, er zijn vele koelkasten en vriezers met een SN klimaatklasse die hogere temperaturen aankunnen. Deze hebben dan naast hun SN label ook een N, ST of T label.

Kijk bij de bovenstaande goede winkels voor geschikte koelkasten en vriezers.
Menu :