Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Goede koolmonoxidemelder. Je kan niet zonder!

Goede koolmonoxidemelder. Je kan niet zonder!

Een koolmonoxidemelder waarschuwt je voor het giftige koolmonoxide. Hier de beste koolmonoxidemelder test met ook de beste combi van een koolmonoxide melder en een rookmelder.


Een rookmelder is een bijzonder belangrijk apparaat, het waarschuwt je namelijk bij brand. Maar het gevaar van koolmonoxide wordt vaak onderschat. Met een koolmonoxidemelder kun je een dodelijke koolmonoxidevergiftiging voorkomen. 


Koolmonoxide is een sluipmoordenaar. Het gas is geurloos, smaakloos en kleurloos. Je merkt koolmonoxide dus niet op, tot je duizelig wordt. In je slaap merk je ook dat niet op. Plaats dus altijd een koolmonoxidemelder in de buurt van een mogelijke bron van koolmonoxide en liefst ook in de slaapkamers.

Goedkoop een goede koolmonoxidemelder kopen

Een goede koolmonoxidemelder heb je al voor zo'n 20 euro. Vooral online heb je een ruime keuze aan goede koolmonoxidemelders tegen een lage prijs. Vrijwel altijd gratis thuisbezorgd. 

De beste koolmonixidemelders uit de test vind je hier onder. Daar lees je ook waar je deze beste koolmonoxidemelders het best goedkoop online kunt kopen.


Plaatsen van een koolmonoxidemelder

Koolmonoxide kan worden veroorzaakt door een brandstof verbruikend toestel zoals een CV-installatie of HR-ketel, Er wordt geadviseerd om op iedere verdieping een koolmonoxidemelder te plaatsen, maar hang er in ieder geval één bij deze bron van koolmonoxide.

De beste plaats voor een koolmonoxidemelder is in de buurt van de mogelijke koolmonoxidebron, maar wel minimaal 50 centimeter daar vandaan. Een horizontale afstand van 1 tot 3 centimeter is het best.

De beste hoogte is circa 1,5 meter. Koolmonoxide stijgt namelijk niet op maar blijft hangen. Daardoor is het plafond geen goede plaats voor een koolmonoxidemelder. Hou ook minimaal 30 centimeter afstand van de muur en minimaal 15 centimeter van het plafond.

Ook als de koolmonoxidemelder zich in een andere ruimte bevindt is 1,5 meter de beste hoogte. Het gewicht van koolmonoxide is ongeveer gelijk aan dat van de lucht en wordt dus door de luchtstroom meegenomen zonder te stijgen of te dalen.

De plaats waar de koolmonoxidemelder hangt mag niet vochtig en niet te stoffig zijn. Hang hem ook niet dicht bij een fornuis. De keuken is geen goede plek, evenals een garage (de auto stoot immers koolmonoxide uit).

Hang een koolmonoxidemelder ook niet achter een gordijn, in direct zonlicht en in de buurt van een ventilator of open raam.

Maar natuurlijk plaats je de koolmonoxidemelder op een plek waar je het alarm goed kunt horen.

Het meest veilig tijdens de nacht is natuurlijk het plaatsen van een extra koolmonoxidemelder bij de slaapkamer. In dit geval is plaatsing op ongeveer dezelfde hoogte als je gezicht het meest veilig. Dat is immers de plaats waar je de schadelijke koolmonoxide kunt inademen.

Kijk bij de bovenaan genoemde winkels voor de beste koolmonoxidemelders tegen de laagste prijs.

Zie ook: Tips veiligheid


Onderwerp:
Een goede koolmonoxidemelder in huis is zeker zo belangrijk als een rookmelder. Gelukkig zijn beide melders vaak gecombineerd, en anders is een goede koolmonoxidemelder ook best goedkoop. Hier vind je de beste koolmonoxidemelder uit de test en meer goede koolmonoxidemelders.

Menu :