Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Radiografische klokken. Altijd de juiste tijd dankzij een atoomklok

Radiografische klokken. Altijd de juiste tijd dankzij een atoomklok

Een radiografische klok, ook wel radio controlled klok genoemd, is een klok die continue automatisch wordt gesynchroniseerd met een atoomklok. Zodoende staan radiografische klokken altijd precies op tijd.


Een atoomklok is zo nauwkeurig dat deze niet meer afwijkt dan 1 seconde per 30 miljoen jaar. Met die afwijking kunnen we leven!

Klok wordt automatisch met een atoomklok gesynchroniseerd

Een radiografische klok staat via een radiosignaal in verbinding met zo'n atoomklok. Je hebt er dus geen internetverbinding of andere verbinding voor nodig. De radiografische klok regelt de verbinding zelf met zijn ingebouwde radio-ontvanger en een kleine (meestal onzichtbare) antenne.

Atoomklok via de satelliet

Nederlandse radiografische klokken worden meestal op de juiste tijd gehouden door de tijdseinzender DCF77 in het Duitse Mainflingen. Deze zender heeft een bereik van meer dan 1500 kilometer. GPS-satellieten doen echter ook steeds vaker dienst als atoomklok.

Beste radiografische klokken

Onder andere Karlsson, Braun, Jacob Jensen, LEFF en LS Works maken radiografische klokken. Kijk in het overzicht van beste online winkels om een klok te kopen of in het overzicht met radiografische klokken voor goede radiografische klokken en hun prijs. Radiografische klokken kunnen zowel analoog als digitaal zijn. Aan de buitenkant kun je niet zien of je met zo'n radio controlled klok te maken hebt.

Zomertijd en wintertijd bij radiografische klokken

Radiografische klokken zetten zichzelf continue op tijd. Dat betekent dat je de klokken ook niet hoeft aan te passen aan zomer of wintertijd. Dit regelt de beheerder van de atoomklok, en je eigen radiografische klok past zich hier op aan.

Zie ook: Meer klokken tips
Menu :