Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Koelkast kopen. Informatie en tips.

Koelkast kopen. Informatie en tips.

Koelkasten koop je goedkoop online. Het aanbod aan koelkasten bij de grote online winkels is enorm en door de enorme concurrentie worden er hoge kortingen op koelkasten gegeven.

beste koelkast kopen

Wij geven hier alle informatie die nodig is voor bij het kopen van een koelkast. Plus handige tips voor bij de aanschaf van een koelkast en de beste adressen om dit witgoed te kopen.


Waar koop je goedkoop de beste koelkast?

Wil je weten wat er allemaal aan koelkasten op de markt is, welke winkels het goedkoopst zijn en wat een goede koelkast moet kosten? Kijk dan bij het overzicht Beste winkels om een koelkast te kopen van de consumentensite Beste Kopen.

Wat voor koelkast heb je nodig? Dat is de eerste vraag die je je stelt. Hieronder de verschillende mogelijkheden.

Inbouwkoelkast of vrijstaande koelkast

Het eerste dat je moet besluiten is of je een losse koelkast nodig hebt of dat je deze in een keuken wilt integreren. Wil je een koelkast inbouwen, dan ben je veel meer gebonden aan de afmetingen van de koelkast. Hou daarbij ook rekening met de deurscharnier. Het typedeurschanier moet overeenkomen met dat van de keuken om de koelkast te kunnen inbouwen.

Hoe groot moet de koelkast zijn?

Als je kiest voor een losse koelkast valt er heel wat te kiezen als het op het formaat aankomt. Je kunt dan kiezen voor een klein tafelmodel koelkast maar ook voor een enorme Amerikaanse koelkast. Het is natuurlijk belangrijk dat de koelkast niet te groot is voor de ruimte waarin hij geplaatst wordt, maar wees ook niet te zuinig met ruimte. Niets zo frustrerend als een koelkast die te klein is. Kijk naar de inhoud van de koelkast (aangegeven in liters), maar ook naar de indeling. Is er genoeg ruimte voor flessen? Passen de 2-liter flessen die jij gebruikt in de koelkast? Zijn er voldoende laden voor groente en fruit? Het ene huisgezin is het andere niet, en de indeling die voor de één handig is kan bij de ander slecht voldoen.

Modellen koelkast

Voor de plaatsing in de keuken is het model van belang. Dit zijn de gangbare modellen koelkasten:

Kastmodel koelkast

De bekende hoge koelkast. Pure noodzaak voor gezinnen want andere modellen bieden vaak te weinig ruimte. Een kastmodel kun je los plaatsen of (als kast) inbouwen. Vaak beschikt een kastmodel koelkast over meerdere vriesladen in het onderste gedeelte.

Tafelmodel koelkast

Een tafelmodel koelkast heeft niets met een tafel te maken. Het is een lage koelkast die vaak wordt ingebouwd onder het aanrechtblad. Vaak beschikken ze over een klein vriesvak. Maar heel veel ruimte biedt een tafelmodel koelkast niet. Ze worden dan ook meestal gebruikt door één- of twee-persoons huishoudens.

Amerikaanse koelkast

De Amerikaanse koelkast of side-by-side koelkast is een heel ander verhaal. Zo'n koelkast is juist heel groot, ruim en vooral breed. Ze beschikken meestal over een  ice-dispencer waaruit je ijsklontjes, schaafijs of ijskoud water kunt halen. Daarvoor moet een Amerikaanse koelkast vaak op de waterleiding worden aangesloten, of hij moet over een waterreservoir beschikken. Door hun grote omvang zijn Amerikaanse koelkasten meestal losstaande koelkasten.

Barmodel koelkast

Een barmodel koelkast is juist weer heel klein, bijvoorbeeld 60 bij 50 centimeter. Een barmodel wordt in een huishouden zelden als volwaardge koelkast gebruikt. Vaak worden ze ingezet op de camping of op een kantoor.

Koelvriescombinatie

Het grote verschil tussen een koelvriescombinatie en een normale koelkast met vriesvak is dat de koelvriescombinatie aparte deuren heeft voor het koelgedeelte en het vriesgedeelte. Ook is de temperatuur van beide gedeelten bij een koelvriescombinatie apart te regelen.

Upside-down koelkast

Is dat niet het geval, dan spreekt men van een upside-down koelkast. Hierbij zijn de temperatuur in het vriesgedeelte en de temperatuur in het koelgedeelte dus aan elkaar gerelateerd, wat niet altijd plezierig is.


Tips m.b.t. de koelkast 

Tenslotte nog wat tips met betrekking tot de koelkast

  • Je zal het niet verwachten maar een koelkast geeft veel warme af (aan de achterkant). Zorg dat deze warmte goed afegevoerd kan worden als je de koelkast inbouwt.
  • Een koelkast moet je regelmatig ontdooien. Bij een koelkast met een autmatische ontdooiing (no frost) is dat veel minder snel nodig.
  • Let bij aanschaf van een vriezer / koelkast met vriesgedeelte op de vriescapaciteit. Pas bij 4 sterren kun je er echt levenmiddelen mee invriezen.
  • De 0 graden zone
  • De 0 graden zone, vershoudzone of biofreshzone is een gedeete van de koelkast waar de temperatuur precies 0 graden is. In dit gedeelte kun je groente en fruit langer vers en knapperig houden.
  • Superkoelen is een handige functie als je snel iets koud wil maken (bijvoorbeeld drank). Met snelvriezen kun je snel iets invriezen.
  • Een koelkast is een energievreter. De energieklasse is dus belangrijk om geld te besparen. Bijna alle koelkasten zijn nu zuiniger dan A. Hoe meer plusjes achter de A, hoe zuiniger de koelkast.
  • Autonomie of bewaartijd bij stroomuitval is een indicatie de aangeeft hoe lang de koelkast de inhoud koel kan houden bij een stroomstoring.
  • Heb je een open keuken? Let dan op het geluidsniveau van de koelkast (in dB). Bij een inbouw koelkast wordt het geluid gedempt.
  • Antibacteria is een techniek waarbij er minder snel bacteriën en schimmels ontstaan in de koelkast. Deze coating bevat zilver waardoor het vrij duur is.

Kijk bij de Koelkast Tips voor alle mogelijkheden en laagste prijzen, de Koelkast Top 10, de beste koelkasten uit de test, meer tips en een Koelkast Keuzehulp.

Zie ook: Meer tips en informatie keuken


Onderwerp:
Hier geven we alle informatie die nodig is bij het kiezen en kopen van de voor jou beste koelkast.Menu :