Informatie over wonen, klussen en het inrichten van je huis

Home » » Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?Iedereen kan zonnepanelen op zijn dak leggen. Maar hoe rendabel dit is hangt af van enkele factoren.

Ten eerste. Hoe groot is het dak en hoeveel zonnepanelen kunnen daar op. Hoe meer panelen, hoe groter de opbrengst. Maar ook de hoeveelheid zon is van belang.

Zonnepanelen in de schaduw

Als de zonnepanelen een aanzienlijk deel van de dag in de schaduw staan is dat negatief voor de opbrengst. Zodra er een schaduw valt op één paneel kan dat ook de opbrengst van de andere panelen benadelen. Schaduw kan de opbrengst van een zonnepaneel tot 20% naar beneden brengen.

Hou er rekening mee dat bij een plat dak de zonnepanelen zelf ook een schaduw op elkaar kunnen werpen. Op een schuin dak heb je daar geen last van.

Zonnepanelen op het zuiden

Een zonnepaneel dat in een hoek van van 35 à 40 graden naar het zuiden is gericht levert de meeste energie op. Zo'n optimaal liggend zonnepaneel ontvangt ongeveer duizend zonuren per jaar en produceert daarmee jaarlijks 0,875kWh per wattpiek. Dit is een gemiddelde. In het westen van het land heb je iets meer zon dan in het oosten.

Als je de zonnepanelen naar het oosten of westen richt is de opbrengst een kwart lager. Met zonnepanelen gericht op het noorden verlies je 40% van de opbrengst.

Vergunning voor zonnepanelen?

Voor zonnepanelen is geen vergunning nodig tenzij er sprake is van een beschermt dorps- of stadsgezicht.

Prijzen en persoonlijk advies

Wil je weten wat een zonnepanelen bij jou kosten en wat ze opleveren? Vraag dan informatie aan bij Solvari. Solvari brengt je kosteloos in contact met specialisten uit jouw regio die zonnepanelen kunnen plaatsen en je alle informatie kunnen geven.

Zie ook: Meer tips zonnepanelen en andere verbeteringen aan je woning.
Menu :